
Tietoa mehustamisesta

OMENAT
Puristettavien omenoiden tulee olla kovia, hieman raakoja. Puristamiseen sopiva omena ei hajoa kädellä puristamalla.
Poimi omenat suoraan puusta ilmaviin astioihin ja tuo ne mehustamolle mehustuspäivän aamuna.
Parhaan mehun saat sekoittamalla lajikkeita.
MARJAT
Marjojen saantoprosentti on menetelmällämme jopa yli 80% riippuen marjojen kypsyydestä. Toisin kuin omenoiden, mehustukseen tulevien marjojen on oltava kypsiä. Herukoissa kypsyyden tunnistaa ruskeasta karasta. Pakastaminen ennen mehustamista ei haittaa, päin vastoin se voi parantaa saantoa entisestään.
Omenasesongin ollessa käynnissä, suosittelemme teitä pakastamaan mehustettavat marjat ja tuomaan ne mehustettavaksi loppusyksystä omenasesongin loputtua. Pakastemarjoja käytettäessa ota marjat vuorokautta aiemmin sulamaan.
Ennen puristamista marjat murskataan ja lämmitetään, lämmitettyyn marjamassaan lisätään pektiinientsyymi, joka irrottaa mehun marjasta.
Halutessanne lisäämme marjamehuun sokerin ja säilöntäaineen pastöroinnin yhteydessä.


HUOMIOITAVAA
Puristettava minimierä on 30kg (sesongin ulkop. 100kg)
Ethän tuo homeisia, pilaantuneita tai huomattavan multaisia raaka-aineita mehustamolle. Raaka-aineiden laatu määrittelee suoraan valmiin mehun laadun.
Puristusjäte on kuivattuna erinomaista kompostin kuiviketta.